A A
RSS

Ciocolata

Lun, Nov 10, 2008

Dieta & Nutritie

Trăiască ciocolata

Pentru mulți dintre noi ciocolata este una dintre marile plăceri ale vieții. O iubim! Uneori se comportă ca un aliment interzis și atunci o dorim mai mult. Am vrea să gustăm zilnic din aroma ei delicată. Slavă domnului că se poate! Câte puțin, dar se poate.

De mult nu s-a mai întâlnit un aliment care să provoace atât de multă plăcere dar să aibă și efecte benefice asupra sănătății. Ciocolata neagră, domnilor dar mai ales doamnelor, cu asta se ocupă. Asta e meseria ei – să facă bine organismului, dacă e consumată în cantități rezonabile.

Pentru persoanele care au probleme cu inima sau cu presiunea sângelui, o mică porție zilnică de ciocolată amară face minuni. Studiile specialiștilor au demonstrat faptul că flavonoizii din compoziție ajută corpul să se protejeze împotriva radicalilor liberi și a moleculelor care favorizează apariția diferitelor afecțiuni sau boli de sânge.

Este esențial să se facă diferența între ciocolata neagră/amăruie și restul tipurilor de ciocolată. Ciocolata cu alune, cu lapte, cu caramel sau cu orice altceva, pe lângă faptul că îngrașă, ridică nivelul colesterolului și nu e chiar atât de benefică.

Așadar, ideal este ca zilnic să se consume maxim 10 gr. de ciocolată neagră, simplă. Și să nu exagerați cu alte alimente bogate caloric.

Există și câteva mituri legate de ciocolată:

  • îngrașă. Este adevărat, dacă e consumată frecvent în cantități mari devine un dușman pentru siluetă
  • are valoare nutritivă. Adevărat - fierul, magneziul și vitaminele sunt responsabile pentru asta
  • ajută la înfrumusețarea pielii. Adevărat, tratamentele cu ciocolată au efect antistres, îmbunătățesc calitatea pielii.
  • oferă o stare de bine. Corect, este atât de plăcut să mănânci o tabletă de ciocolată, parcă ne calmează organismul și dă o stare de euforie
  • provoacă insomnii. Nu atât de adevărat, dar dacă e consumată seara târziu poate provoca o stare de agitație

Deși cei mai mulți dintre noi mănâncă ciocolată din plăcere, acest supliment delicios s-a dovedit a fi o oază de sănătate. Nu mai trebuie să ne abținem de la consumul de ciocolată, trebuie doar să avem grijă la cantitate și la compoziție. Excesul dăunează, însă micile reprize de răsfăț sunt o binefacere pentru organism. Atâta timp cât e vorba de ciocolata neagră!

Cum rezistați tentației pe care o reprezintă ciocolata? Ce tip de ciocolată preferați? Cât de des consumați această minunată delicatesă?

VN:F [1.0.8_357]

Leave a Reply