A A
RSS

E-urile

Mar, Dec 16, 2008

Pericole, Sanatate

E-urile din mâncare sau otrava zilnică

Dacă te apuci și cauți un produs 100% natural în magazine sau în supermarketuri, cu siguranță vei căuta mult și bine. Foarte rar vei găsi alimente sau băuturi care nu conțin conservanți sintetici, coloranți, arome. Pe scurt, aditivi sau E-uri.

Aceste otrăvuri din compoziția produselor le oferă aspectul impecabil și rezistența un timp îndelungat, le dau un gust bun și o înfățișare apetisantă. Spre ex., un suc cu adevărat natural nu ar rezista pe rafturile magazinului mai mult de 1 zi. Ca să nu mai vorbim de carnea proaspătă!

Consumul frecvent de alimente care au în compoziția lor aditivi sintetici duce la moartea treptată dar sigură a organismului. Diferite boli își fac apariția, multe dintre ele foarte grave.


Este important de reținut că aceste substanțe nocive se regăsesc într-o gamă largă de produse, începând cu pâinea, mezelurile, băuturile alcoolice și terminând cu răcoritoarele, conservele, fructele, legumele, etc. Cam tot ce există pe raft ne pune viața în pericol, în urma unui consum îndelungat. Depinde de noi să citim etichetele produselor și să evităm cât posibil E-urile.

Un consum redus și ocazional de aditivi nu constituie un pericol pentru organism. Totuși, merită să știi ce E-uri trebuie evitate.

 • E131, 142, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 239, 330 - produc cancer
 • E250, 251, 252 - afectează vasele de sânge
 • E230, 231, 232, 233 - produc boli de piele
 • E311, 312 - atacă sistemul nervos
 • E338, 339, 340, 341, 363, 465, 466, 450, 461, 407 - produc tulburări digestive.

Cei mai periculoși aditivi alimentari sunt aspartamul (E951) și glutamatul de sodiu (E621). Se utilizează la fabricarea mezelurilor, supelor concentrate, băuturilor răcoritoare, budincilor, gumei de mestecat și la conservarea laptelui și brânzeturilor.

Efectele secundare la nivelul organismului, după un consum îndelungat, se traduc prin manifestarea unor boli grave: cefalee, spasme cerebrale, depresie, insomnie, tulburări de vedere și auz, palpitații, atacuri de panică, tulburări de memorie, tumori cerebrale, scleroză, epilepsie, retard mintal, diabet, Alzheimer, Parkinson.

Produsele destinate copiilor, în special dulciurile, conțin coloranți dintre cei mai toxici, pentru a oferi un aspect cât mai atrăgător. Însă pagubele aduse sănătății celor mici sunt serioase și nu de puține ori se transformă în începuturi de boli care nu mai pot fi tratate. Specialiștii atenționează însă că doar folosirea îndelungată a alimentelor ce conțin E-uri poate provoca tulburări grave corpului. Folosirea întâmplătoare nu are efecte dăunătoare.

Deoarece laboratoarele din România nu pot detecta toți aditivii introduși în alimente sau băuturi, recomandarea noastră este să eviți acele produse care nu sunt naturale. Sănătatea este la mijloc, așa că citește bine eticheta unui produs înainte de a-l cumpăra.

Câtă atenție acorzi termenului de valabilitate sau compoziției unui produs la achiziționare? Cât de natural încerci să-ți hrănești familia?


VN:F [1.0.8_357]

Tags: , , , , , , ,

1 Comments For This Post

 1. otilia Says:

  Buna ziua,
  am ramas f.placut impresionata de inalta clasa a articolelor dv.
  Locuiesc in Australia si conduc o companie de marketing .M-ar interesa colaborarea cu firme sau intreprinzatori romani.Ma puteti gasi pe yahoo ID raduotilia .
  La multi ani si un an nou fericit si plin de succese,
  Cu stima,
  Otilia Radu

  VN:F [1.0.8_357]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Reply