A A
RSS

Bucătăria Franceză

Lun, Ian 12, 2009

Traditii culinare, World cuisine

Gustos, spectaculos şi sănătos

Franţa este, fără îndoială, un paradis pentru gurmanzi, iar bucătăria franceză este considerată de mulţi specialişti drept cea mai bună, rafinată şi sănătoasă bucătărie din lume.

Pentru francezi arta culinară face parte din cultura proprie, ei privind gătitul cu multă seriozitate. Rămân constanţi mâncărurilor tradiţionale, orelor de luat masa şi, mai ales, băuturilor care însoţesc mâncarea.

Fiecare provincie a Franţei are o bucătărie specifică. Spre ex., în nord-vest se folosesc untul, crème fraiche şi merele. În sud-est sunt la mare căutare uleiul de măsline, roşiile. Partea de nord-est are influenţe germane şi foloseşte cârnaţii, berea şi slănina. Oricum, sosurile şi aluaturile constituie baza celor mai multe reţete.

Bucătăria franceză se împarte în 3 categorii:

  • Cuisine bourgeoise, se bazează pe tehnici complexe de gătit, este asociată mai mult cu gusturile claselor superioare şi include tipuri clasice de mâncare
  • Cuisine du terroir, reprezintă specialităţile regionale
  • Cuisine nouvelle, se caracterizează printr-un timp scurt pentru gătit, sosuri mai uşoare şi porţii mai mici.

Nelipsite de pe mesele francezilor sunt diferitele sortimente de brânză şi vin. Există o legătură foarte puternică între tipul de vin şi felul de mâncare. La fiecare masă se bea vin, dar destul de rar neînsoţit de mâncare. Nu este o coincidenţă faptul că cea mai bună bucătărie franceză există în regiunile cu cel mai bun vin.

Brânza este o altă parte integrantă a bucătăriei franceze. Datorită diversităţii raselor de animale crescute şi tipurile de brânză sunt numeroase, peste 300. Diferenţierea lor se face în funcţie de modul de producţie: cu coaja acoperită de mucegai alb, proaspete, moi, cu coaja spălată, cu mucegai albastru natural, presate la cald sau rece, etc.

Dintre produsele de patiserie, bagheta însoţeşte fiecare tip de mâncare, fiind o specialitate caracteristică bucătăriei franceze.

Clima destul de caldă permite folosirea legumelor, a salatelor proaspete, a alimentelor sănătoase în general. Foarte utilizate sunt fasolea verde, uleiul de măsline, fructele de mare, tartele cu fructe, melcii, picioarele de broască sau scoicile. Datorită bucătarilor francezi putem şi noi savura escalopul, sufleurile, maioneza, savarina sau şarlotele.

Având în vedere că speranţa de viaţă în Franţa este cu 15 ani mai ridicată comparativ cu alte ţări, sau că accidentele cardio-vasculare au un risc aproape zero, ne gândim serios la avantajele bucătăriei franceze. Poate adoptăm şi noi câteva specialităţi culinare mai uşoare!

Ce rețete preferi din bucătăria franceză?


VN:F [1.0.8_357]

Leave a Reply