A A
RSS

Bucătăria Japoneză

Lun, Ian 12, 2009

Traditii culinare, World cuisine

Secretele bucătăriei japoneze

Peşte, orez maroniu, sake. Aceste trei preparate sunt nelipsite din meniul zilnic al japonezilor. Mai mult, felul în care ele sunt pregătite şi consumate reprezintă o formă de artă, o parte din istoria şi tradiţiile acestui popor, ritual mai important uneori decât mâncarea însăşi.

Sănătoasă, naturală şi armonioasă, bucătăria japoneză se remarcă prin absenţa grăsimilor, prezenţa produselor bogate în proteine şi fier, abundenţa alimentelor fără colesterol şi cu puţine calorii. Mâncărurile sunt foarte simple, uşor de preparat, servite în porţii mici, compuse din alimente separate, fiecare aliment păstrându-şi astfel aroma. Toate ingredientele sunt aranjate în mod artistic şi nici unul dintre ele nu distruge gustul celorlalte.

O altă caracteristică a bucătăriei japoneze o constituie selectarea ingredientelor în funcţie de sezon. Astfel, există anumite perioade pe an în care calităţile nutritive ale alimentelor sunt optime, în aceste zile alimentele fiind alese şi consumate.

Dar ce mănâncă totuşi japonezii, întrucât se pot lăuda cu cea mai scăzută rată a obezităţii din lume şi cu cea mai mare medie de viaţă la femei? Ei bine, această reputaţie se păstrează cu peşte, fructe de mare, ceai verde, brânză de soia, supa servită la sfârşitul mesei, legume proaspete, lipsa dulciurilor şi nelipsitul orez - prezent de la micul dejun până la cină.

Să nu uităm specialităţile japoneze:

  • Sushi, cel mai cunoscut produs alimentar japonez, cu o istorie de peste 1000 ani. Se compune dintr-o felie de peşte de cea mai bună calitate, oţet, orez, hrean japonez. Sushi se serveşte întotdeauna alături de ghimbir, deoarece ajută la digestie şi împrospătează papilele gustative
  • Sake, băutura alcoolică naţională a Japoniei şi un însoţitor pentru sushi.

În servirea mesei japonezii respectă cu sfinţenie câteva principii:

  • consumă cantităţi mici de mâncare
  • gătesc multe supe, fără sosuri şi fără grăsimi
  • mănâncă orez brun în loc de pâine
  • acordă mare importanță micului dejun
  • consumă rar dulciuri, preferă fructele
  • ţin foarte mult la aspectul sub care sunt prezentate mâncărurile
  • folosesc beţigaşe şi se spală pe mâini după fiecare masă, într-un mic bol cu apă parfumată
  • mesele sunt la nivelul solului iar înainte de a servi masa japonezii se descalţă
  • servirea mâncărurilor se face în linişte.

Ca să știi cum să te comporți când te afli la masă alături de japonezi, îți vom prezenta foarte curând setul de reguli care trebuie urmate. Până atunci, poftă mare!

Preferi bucătăria japoneză sau ești adeptul mâncărurilor tradiționale românești?


VN:F [1.0.8_357]

1 Comments For This Post

  1. Elena - Culinare.tv Says:

    Ma documentez de ceva in privinta sushi-ului, sper sa am curaj la un moment dat sa incerc sa il gatesc.
    De preferat - prefer mancarurile traditionale romanesti, dar incerc sa intru si in tainele bucatariei internationale

    VA:F [1.0.8_357]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Reply