A A
RSS

Bucătăria grecească

Lun, Ian 19, 2009

Traditii culinare, World cuisine

Savoarea bucătăriei grecești

Grecii sunt recunoscuți în lume pentru dragostea față de mâncare, pentru bucuria cu care se adună la masă pentru a sărbători. Bucătăria grecească nu este renumită doar pentru diversitatea felurilor de mâncare ci și datorită calităților nutritive ale preparatelor.

Grecii iubesc mâncarea și apreciază sortimentele gustoase. Mesele lor sunt compuse din numeroase feluri simple sau elegante, cu arome tari sau discrete, cu textură fină sau crocantă, proaspete, savuroase și condimentate. 

Micului dejun nu i se acordă mare importanță, fiind suficientă cafeaua însoțită de prăjitură. La prânz se preferă mâncarea ușoară, brânzeturi, pește sau musaca alături de tzatziki - iaurt cu usturoi şi castraveţi proaspeţi. Cina este servită destul de târziu și este masa cea mai îmbelșugată din zi.

Dar să vedem cu ce ingrediente și sortimente de mâncare ne-au cucerit grecii:

  • Aperitivele includ gustări cu măsline, brânză, vinete, salate, preparate din fructe de mare. Au un rol important deoarece masa de dimineață și prânzul sunt ușoare.
  • Ca feluri principale grecii preferă carnea de miel înăbușită cu legume, carnea de vită, porcul sau carnea de pasăre preparată la cuptor și accesorizată cu sosuri de lămâie, sosuri de tomate și legume. Tot la felul principal se servește musacaua asortată cu vinete, dovlecei și usturoi.
  • Pentru garnituri, pilaful de orez este nelipsit. Fasolea verde, mazărea și lintea sunt frecvent consumate, preparate înăbușit și bine condimentate.
  • Salatele grecești sunt renumite pentru prospețimea lor și abundența în ierburi aromate. Ceapa crudă, prazul, usturoiul, roșiile și castraveții sunt doar câteva ingrediente din compoziția salatelor. Măslinele, brânza feta și uleiul de măsline, specifice bucătăriei grecești, le oferă un gust aparte și un aspect incredibil.
  • Nu uităm dulciurile! Cel mai renumit produs din patiseria grecească este baclavaua - un desert preparat din mai multe foi, sirop de miere și nuci. Delicios și foarte sățios. Clima propice favorizează consumul de fructe proaspete: portocale, mere, pepene, smochine.      

Dacă ai vizitat Grecia cu siguranță ai rămas impresionat de tradițiile culinare întâlnite. Acestea reprezintă o adevărată valoare pentru greci, fiind influențate timp de secole de culturile din Turcia, Orientul Mijlociu și Balcani.    

Cel mai cunoscut ingredient grecesc este, fără îndoială, uleiul de măsline. De o calitate superioară, acesta este nelipsit de la prepararea mâncărurilor, începând cu fripturile și terminând cu dulciurile.

Feta - stăpâna brânzeturilor grecești, este o vedetă în întreaga lume. Se folosește la apertitive, salate, garnituri sau poate fi consumată ca atare, însoțită de mirodenii sau fructe.

Restaurantele grecești, în special cele de la malul mării, oferă o varietate de preparate din pește și scoici, însoțite de usturoi, lămâi, ierburi sau iaurt.  

Ingrediente proaspete, condimente din belșug, preparate simple, ulei de măsline, dragostea pentru mâncare - acestea sunt principalele caracteristici ale bucătăriei de pe tărâmul zeilor.   

Ce sortiment preferi din bucătăria grecească?

VN:F [1.0.8_357]

Leave a Reply