A A
RSS

Organic food

Joi, Ian 22, 2009

Dieta & Nutritie

Sănătate la pachet – mâncarea organică

Mâncarea organică depinde în foarte mare măsură de metoda de obținere a alimentelor. Faptul că te duci la piață și cumperi de la un țăran roșii, mere sau cartofi nu-ți oferă garanția că acele produse sunt organice.

Conceptul “organic” se referă la un pământ prietenos și la căi sănătoase de producere a hranei. Acest termen se aplică atât alimentelor de origine animală cât și celor rezultate din prelucrarea plantelor cultivate.

Un produs este etichetat organic dacă a fost obținut fără tehnologii poluante, fără pesticide, aditivi, coloranți sau alte chimicale, fără hormoni de creștere sau modificări genetice, fără ingrediente artificiale și fără iradierea solului. În fermele organice se folosesc tehnici vechi pentru păstrarea ecosistemului natural al pământului: rotația culturilor și plantarea în culturi a acelor tipuri de plante care atrag insectele ce elimină dăunătorii.

De fapt, totul pornește de la calitatea pământului. Mâncarea organică este mai sănătoasă pentru noi, mai sigură și de o calitate superioară. Așadar, când vezi eticheta “organic” pe un produs ai siguranța că respectivul aliment respectă toate standardele de obținere și prelucrare a hranei organice.

Repetăm, mâncarea organică este benefică pentru organism, deoarece scade extrem de mult riscul de a fi expus toxinelor și chimicalelor. Aceste toxine care se regăsesc în majoritatea produselor alimentare neorganice sunt vinovate de apariția unor boli foarte grave. Astfel, consumând doar produse organice ridicăm nivelul pentru sănătatea corpului nostru și mărim conținutul de fier, vitamina C, magneziu și potasiu. Pe de altă parte, beneficiile se vor resimți și asupra mediului, scăzând gradul de poluare.

Din categoria alimentelor organice fac parte produsele agricole, carnea, laptele, ouăle, fructele, legumele, etc. Esențial este ca asupra pământului să nu se intervină cu factori sintetici, iar în cazul plantelor cultivate - semințele sunt crescute și ele în mod organic.

România nu este obișnuită cu alimentele organice. O demonstrează consumul foarte redus dar și dezinteresul general pentru astfel de produse. Or fi de vină prețurile mai ridicate la hrana organică (cu peste 50%) sau chiar lipsa unei educații alimentare.

Totuși, pentru cei interesați, recomandăm câteva dintre produsele organice de pe piaţa românească: lapte de vacă, şvaiţer şi caşcaval - Dorna; lapte de oaie şi telemea Feta - S.C. ASI NATURE din Ţichindeal Sibiu; ouă - ferma Cortina Drăgăşani; grâu, porumb, floarea soarelui, rapiţă - Erremme AgroFerma Timișoara; miere de albine – Apicola Târgu Mureş.

Ai fi dispus să te hrănești doar cu mâncare organică? Ce preferi: produse fast-food sau alimente organice?

VN:F [1.0.8_357]

Leave a Reply