A A
RSS

Copiii și sportul

Mar, Feb 17, 2009

Sport & Fitness

Alege sportul potrivit pentru prichindelul tău

Activitatea fizică începută de timpuriu crește capacitatea copiilor de memorare, le stimulează abilitățile de comunicare, le consolidează scheletul, previne apariția obezității, dezvoltă valori educative precum disciplina, răbdarea, responsabilizarea, concentrarea. Se știe că un copil care practică de mic un sport, oricare ar fi acesta, este mai sănătos, are rezultate mai bune la școală și se dezvoltă armonis pe mai multe planuri.

Totuși, întrebarea pe care și-o pun cei mai mulți părinți este “Ce fel de sport să aleg pentru micuț?” Mișcarea este ideală, este recomandată și este extrem de benefică, dar cum reușești să-ți convingi copilul să practice un sport în mod regulat?

Pentru a avea rezultate trebuie să alegi tipul de mișcare în funcție de abilitățile copilului și de personalitatea sa. Și neapărat ținând cont de preferințele lui. Dacă nu va practica sportul respectiv din plăcere nu va obține rezultate favorabile.

Vârsta ideală pentru începerea sportului nu este aceeași pentru toți copiii, pentru că nici ritmul de creștere nu este același, nici dezvoltarea motorie și neurologică nu sunt identice. Dar, informativ, îți putem spune ce poate face un copil începând cu o anumită vârstă:

- 3-4 luni – înot
- 3 ani - patinaj artistic
- 4 ani - dans sau judo
- 5 ani - baschet sau handbal
- 5-6 ani – echitație
- 6 ani - fotbal sau tenis
- 6-8 ani - gimnastică, schi.

Înotul are avantajul că poate fi practicat de la cele mai mici vârste. Efectele asupra sănătății și asupra dezvoltării corpului sunt cele mai evidente.

Gimnastica sportivă întărește articulațiile și dezvoltă musculatura, oferind copilului forță și echilibru. Pe de altă parte, gimnastica artistică este indicată fetelor deoarece le dezvoltă grația în mișcare, face mersul frumos și crește tonicitatea musculară.

Dacă un copil este deja prea activ și agitat, nu este recomandat rugby-ul. Pentru a-și dezvolta răbdarea și rezistența are ca alternative tenis, înot, schi.

Dansul este o activitate foarte plăcută dar și utilă. Dezvoltă ținuta, atenția, concentrarea, socializarea. Ca și baletul sau gimnastica artistică, este un sport către care se îndreaptă cu precădere fetițele.

Ca părinte, e nevoie să știi că sportul trebuie să fie amuzant pentru micuț. Trebuie să îl atragă, să prezinte un anumit grad de competiție dar să fie perceput ca un joc. Dacă mișcarea este văzută drept o temă pentru școală, interesul va scădea și implicarea va fi tot mai redusă.

Orice sport ai alege pentru copilul tău, gândește-te înainte și la ce va presupune această rutină: modul în care antrenamentele îi vor afecta viața, cât timp va avea pentru odihnă, joacă sau școală, cât timp poate aloca sportului, cum vor influența antrenamentele viața familiei.

Practicarea unui sport, fie individual sau de echipă, va forma caracterul copilului, îi va crește încrederea în forțele proprii, îi va dezvolta concentrarea, autocontrolul și o mulțime de aptitudini, va transforma micuțul într-o persoană comunicativă, veselă și sănătoasă.

Ce sport ai ales pentru prichindelul tău? De la ce vârstă crezi că este recomandată practicarea unui sport în mod regulat? Cât de mult te implici în viața sportivă a micuțului?

VN:F [1.0.8_357]

Leave a Reply