A A
RSS

De ce să te laşi de fumat

Lun, Oct 13, 2008

Health, Sanatate

Jos fumurile

Fumatul este la modă. Fumatul dăunează extrem de grav sănătății. Fumatul ucide anual peste 6 milioane de adulți, la nivel mondial. Fumatul creează dependență. Nicotina este unul dintre cele mai utilizate și periculoase droguri, neinterzise. Iată câteva adevăruri greu de suportat dar arhicunoscute, care lasă indiferenți, de cele mai multe ori, atât fumătorii cât și pe cei care sunt obligați să suporte fumurile.

Trăim într-o lume în care o substanță care ucide nu este interzisă. Oamenii cunosc efectele tutunului asupra sănătății și totuși se apucă de fumat, se lasă foarte greu sau nici nu se gândesc la această variantă.

Se spune că autoritățile încearcă să facă ceva pentru combaterea consumului de țigări. Realizează campanii antifumat (fără niciun efect, ce-i drept), interzic fumatul în locuri publice fără a asigura, de cele mai multe ori, spații pentru fumători, obligă producătorii de tutun să afișeze avertismente pe pachetele de țigări, interzic comercializarea de țigări minorilor, cresc prețurile la țigări, etc.

Da, măsuri excepționale, cu o singură problemă: numărul fumătorilor crește, la fel cum crește și mortalitatea provocată de tutun.

În cazul fumătorilor, moartea nu este deloc înspăimântătoare. Pericolele precum infertilitatea, impotența, îmbătrânirea pielii, tusea cronică, flegma scârboasă, oboseala, arteroscleroza, cariile și dinții stricați, respirația groaznică, infarctul sau cancerul sunt trecute cu vederea. Motivele pentru care fumătorii nu se lasă de acest viciu sunt dintre cele mai diverse: fumatul este o plăcere, toți din jur fumează, fumatul ajută la relaxare/concentrare, răul a fost deja făcut, nu există voință, socializezi mai ușor, ești acceptat mai ușor.

În mod firesc, fiecare adult este responsabil de viața sa. Își asumă efectele acțiunilor sale. De aceea este absolut normal ca, așa cum nefumătorii au dreptul să respire un aer curat, fumătorii au dreptul să-și distrugă viața, dacă asta aleg în mod conștient și dacă nu afectează sănătatea celorlalți. Minunat până aici.

Dar, nicotina este de departe drogul de care sunt dependenți cei mai mulți oameni și drogul care cauzează cele mai multe morți. Surprinzător, nu este un drog interzis. DE CE???

Se zvonește că Uniunea Europeană ia în calcul posibilitatea adoptării unei legi care interzice comercializarea țigărilor în statele membre și propune tratamente alternative pentru fumători. În aceeași notă, țigările vor intra în categoria drogurilor de risc mediu iar comercializarea și consumul lor vor fi pedepsite.

Credeți că aceste măsuri vor avea efectul prevăzut, acela de a micșora numărul persoanelor care mor din cauza tutunului? Este aceasta o măsură discriminatorie și exagerată? Sau este singura soluție pentru direcția dezastruoasă în care se îndreaptă lucrurile?

VN:F [1.0.8_357]

1 Comments For This Post

  1. Daniela Lupescu Says:

    Interesant…

    VA:F [1.0.8_357]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Reply