A A
RSS

Efecte băuturi carbogazoase

Vin, Oct 24, 2008

Pericole, Sanatate

Otravă sigură

100% natural! Suc din pulpă de portocale! Fără conservanți! Cam cu asta ne ademenesc producătorii de băuturi non-alcoolice. Și normal, noi chiar credem. Poate și pentru că prezentarea este de așa natură încât să ne convingă. Dar există într-adevăr pe piață sucuri naturale care să nu dăuneze absolut deloc organismului? Putem sta liniștiți când copilul bea un pahar din sucul cumpărat de la supermarket?

Răspuns - nu. O băutură ambalată nu poate rezista zile, săptămâni sau luni având în compoziție doar pulpă de portocale, spre ex. Este adevărat, unele sucuri conțin în cantități mari substanțe chimice, E-uri, coloranți, zahăr, dioxid de carbon și alte ingrediente nocive. Alte sucuri, naturale zice-se, sunt mai blânde. Ce alegem? Ce putem bea pentru a ne alina setea fără a ne trezi cu boli grave?

Răspuns – apa. Din păcate, de apă ne săturăm repede, așa că haideți să vedem ce băuturi trebuie neapărat evitate și ce băuturi sunt permise în cantități mici.

 • Carbogazoasele sunt adevărate bombe pentru sănătate. Consumate des și în cantități mari distrug organismul, provocând boli dintre cele mai grave. Conținutul mare de zahăr, E-uri variate și acizii afectează serios dinții, oasele, greutatea, inima, digestia, tensiunea, creierul, ficatul sau rinichii.
 • Efectele sunt dezastruoase și nu atât de vizibile decât după mulți ani. Aceste băuturi ar trebui interzise în special copiilor. Partea jalnică este că sucurile carbogazoase provoacă dependență, nervozitate și ne împiedică să bem altceva.
 • Sucurile “naturale” nu sunt de mai mare încredere. Pe lângă pulpa fructului respectiv ne lovim de apă, zahăr, coloranți, stabilizatori, conservanți, arome sintetice, etc. Chiar dacă extractele naturale ne trag cu ochiul, nu trebuie să pierdem din vedere gradul de toxicitate care vine “la pachet”.

Așadar, există produse foarte periculoase și produse periculoase. Limita o stabilește fiecare, în privința cantității consumate. Specialiștii spun doar că multe asemenea băuturi pot cauza boli grave dacă sunt consumate frecvent, în cantități mari.

Bine, bine, știm ce să nu bem, dar atunci ce ne mai rămâne?

Da, revenim la apă. Apa este băutura perfectă pentru organism. Nu dăunează niciodată. Și dacă devine plictisitoare o putem asorta cu bucăți de lămâie, frunze de mentă sau cuburi de gheață.

Ceaiurile preparate acasă, sucurile rezultate din fructe și legume stoarse, laptele - sunt, la rândul lor, ideale pentru o alimentație sănătoasă. Trebuie doar să ne educăm în acest sens.

Consumul de lichide este absolut necesar, în special în perioada marilor călduri. Dar trebuie să fim conștienți de faptul că băuturile carbogazoase nu reprezintă deloc o modalitate sănătoasă de a ne hidrata organismul. Ele rămân cele mai periculoase băuturi răcoritoare, cu un conținut nutrițional nul și cu multe toxine. Indiferent că e vorba de copii, bătrâni sau adulți recomandarea este Zero băuturi carbogazoase!

Cât de des cădeți pradă tentației de a consuma sucuri? Ce fel de sucuri preferați? Cu ce lichide înlocuiți băuturile carbogazoase?

VN:F [1.0.8_357]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)

3 Comments For This Post

 1. Claudiu Says:

  Intr-adevar,asa este,sucurile carbogazoase provoaca dependenta…mai ales cola,eu unu’,daca beau altceva decat cola ma simt foarte slabit,parca nu am forta,si de cand consum numai sucuri puterea de concentrare nu mai este aceeasi…

  VA:F [1.0.8_357]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. apriori Says:

  Am reusit sa scap de tentatia acestor bauturi, acum consum in mod special apa ori freschuri..

  VA:F [1.0.8_357]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. Bogdan Says:

  Din păcate nu am fost atenționat de părinți și am început să consum sucuri de la 13 ani(Adria Cola,în special).Acum am 22 și în această perioadă am avut probleme mari cu dinții,organismul e lipsit de calciu și grasimea depunsă e un calvar.Sper să scap de dependență și să pot începe o viață sănătoasă.Baftă tuturor!!

  VA:F [1.0.8_357]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Reply